Inhoudelijke vragen over brede scholen

Hoe kunnen meerdere scholen in één MFA gezamenlijk optimaal gebruik maken van het schoolplein?

Een multifunctionele accommodatie biedt volop kansen voor de gebruikers, omdat zij op een efficiëntere manier gebruik kunnen maken van de ruimte. Tegelijkertijd lopen zij daarbij ook weleens tegen moeilijkheden aan. Neem bijvoorbeeld de afspraken over de inzet van het schoolplein door meerdere partners binnen de MFA.

De centrale vraag is meestal of de partners gezamenlijk hun pauzes inplannen, of juist niet. Wanneer de ene school pauze heeft, maar de andere nog niet, ontstaat er vaak geluidsoverlast. Maar als ze samen pauze houden, en alle kinderen dus op hetzelfde moment op het schoolplein spelen, lopen de scholen veelal tegen het probleem aan dat het plein te klein is. Bovendien komen ze in die situatie voor dilemma’s te staan wanneer twee scholen niet dezelfde gedragsregels hanteren. En wat te doen wanneer kinderen van verschillende scholen ruzie met elkaar maken? Waar kan het personeel van de ene school de kinderen van de andere school op aanspreken?

Op al deze vragen is geen pasklaar antwoord te geven, maar de oplossingen liggen wel binnen handbereik. Voor de kinderen is het spelen met kinderen van andere scholen alvast geen probleem. Ze zijn er immers aan gewend om met elkaar te spelen; dat doen ze al vanaf de voorschool, maar ook tijdens BSO, bij de sportclub of met vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt.

De kansen voor het gezamenlijk inzetten van het schoolplein, liggen in de samenwerking tussen het personeel van beide scholen. De partners moeten hun wensen en verwachtingen op elkaar afstemmen. Als zij met elkaar één eenduidige pedagogische visie ontwikkelen, en daarbij gezamenlijke afspraken maken, dan kunnen zij samen én tegelijkertijd gebruikmaken van het schoolplein. Het zetten van die kleine stap heeft een grote meerwaarde in de brede school.

Hebt u een prangende vraag over de brede school? Stel die aan {breed} via landelijksteunpunt@bredeschool.nl