Schakelproject SterrenBSO

27 november 2014

Begin 2015 gaat het schakelproject van de SterrenBSO van start. Hierbij worden klaslokalen na schooltijd omgetoverd in speelruimtes, zodat ze voor de BSO kunnen worden gebruikt. Ciske van Oosterhout, directeur van kinderopvangorganisatie De Regelfee in Utrecht (waar de SterrenBSO’s onder vallen), licht dit project toe. Zij is tevens ambassadeur van {Breed}.

SterrenBSO De Boshut, waar dagelijks 130 kinderen naartoe gaan, werkt al een tijd succesvol samen met de Dr. Bosschool. Toen de Dr. Bosschool moest uitbreiden en renoveren, was dit een goed moment om de samenwerking nog meer te versterken. Zo ontstond het schakelproject: ruimtes die tijdens schooltijd dienst doen als klaslokaal en na schooltijd als speellokaal. De draaibare kastenwanden zijn hierbij van cruciaal belang. Onder schooltijd zijn deze kasten wit en kun je er schoolspullen in kwijt. Na schooltijd worden ze omgedraaid en komen de vrolijke kleuren tevoorschijn. Ze zijn dan gevuld met materiaal voor de BSO. De wanden zijn zowel praktisch als bepalend voor de informele sfeer van de BSO. Daarnaast verandert de tl-verlichting na schooltijd in sfeerverlichting. Na de kerstvakantie gaat het schakelproject van start, en gaan de kinderen de kasten vlak voor het einde van de schooldag zelf omdraaien.

Behalve het delen van de ruimtes, hebben de SterrenBSO en de Dr. Bosschool ook een gezamenlijke opvoedvisie. Daarin is het belangrijk om voor de kinderen een herkenbare, veilige omgeving te creëren. Zij stemmen hun activiteiten goed met elkaar af. “Als de schooldag al druk is geweest, kan het juist heel lekker zijn om even te chillen op de bank. Balans in de dag is heel belangrijk.”

In deze tijd kunnen investeringen ook afschrikken, maar Van Oosterhout vindt dat je je nek moet durven uitsteken als je iets goeds wilt neerzetten. “Ik denk dat het schakelproject enorm bijdraagt aan een veilige en vertrouwde sfeer en daarmee aan de balans in de dag van het kind. Als je ergens in gelooft, moet je niet heel ingewikkeld gaan denken, maar gewoon doen!”

Lees hier het volledige persbericht en een interview met Ciske van Oosterhout.