Organisator:

Brancheorganisatie Kinderopvang (BK), Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK), Sociaal Werk Nederland (SWN), PO-Raad, EtuConsult en de VNG.

Terugblik 5e landelijke IKC dag.

Waarom kent het primair onderwijs zo’n lange zomervakantie? Waarom iedere dag naar school als je overál kan leren? Waarom toetsen? Claire Boonstra, bekend van de rubriek #Onderwijsvragen op BNR, legt haar publiek op de landelijke IKC-dag er een paar voor uit haar onderzoek Operation Education. 

Het is precies die zoektocht die de circa driehonderd aanwezigen op de vijfde landelijke IKC-dag naar Apeldoorn heeft gebracht: Hoe kunnen we het onderwijs en de voorschoolse periode zó reorganiseren dat we recht doen aan wat goed is voor alle kinderen? Daarvoor is het nodig om helemaal terug te gaan naar de basis, bepleit Boonstra. Op inspirerende wijze probeert ze een lans te breken voor alle mensen die buiten de lijntjes durven kleuren, hun nek uitsteken, kritische vragen stellen. Als we het kind centraal willen stellen, waarom is het systeem dan nog altijd voor een groot deel gebaseerd op hokjesdenken, normaalverdelingen, en dingen-die-we-nu-eenmaal-altijd-al-zo-doen? 

Knellende wetgeving wordt ook deze dag weer veelvuldig genoemd. Zeker als het gaat om het niet mogen samenvoegen van groepen 3- en 4-jarigen lopen de emoties soms hoog op. Toch weerhoudt het de echte pioniers er niet van om aan de slag te gaan met experimenten rond bijvoorbeeld vergaande samenwerking en flexibele onderwijstijden.

Lees hier het volledige verslag.

Foto's

Presentaties

Wim Dekkers, directeur, KC Theresia, Eindhoven

Op een IKC-lab lopen studenten van HBO (Pabo) en MBO opleidingen (onderwijsassistent en pedagogisch werk) samen stage. In hun stageperiode vormen zij één team, met eigen vergaderingen, activiteiten en besprekingen over hoe zij het beste kunnen samenwerken in het kindcentrum.  

[ PDF, 1 Mb ]

Annerieke Boland, Lector Jonge kind, Hogeschool iPabo, Amsterdam

Spelen is voor jonge kinderen hun natuurlijke manier om de wereld te verkennen. Spelen verdient dan ook een centrale positie in kinderopvang en primair onderwijs. Onderzoek laat zien dat een spelgeoriënteerd curriculum voor jonge kinderen duurzame positieve invloed heeft op hun ontwikkeling tot volwassene.

[ pdf, 2,3 Mb ]

Petra Schipper, directeur-bestuurder Eigen&Wijzer

Bij IKC de Klaroen kunnen kinderen hun talenten ontdekken en ontwikkelen. Dit IKC is een mooi voorbeeld waarbij een bestaande basisschool en een bestaande BSO langzaam naar elkaar groeien tot een IKC. 

pdf, 3,4 Mb ]

René Peeters, wethouder voor Onderwijs Sport, WMO en Jeugd, gemeente Almere

Wethouder René Peeters vertelt in deze sessie over de rol van de gemeente om te komen tot een transformatie van onderwijs, opvang en jeugdhulp, al dan niet in de vorm van Kindcentra.

ppt, 2,2 Mb ]

Huub de Haan, algemeen directeur KindCentrum Borgele,
Ingrid Snoeijer directeur onderwijs,  KindCentrum Borgele

In ons KindCentrum Borgele in Deventer bieden wij een uniek aanbod. We werken als vier organisaties complementair samen met als doel de maximale ontwikkeling van alle kinderen. 

ppt, 10,2 Mb ]

Ad Vos, bestuurder PIT kinderopvang & onderwijs,
Monique Fluitsma, bestuurder PIT kinderopvang & onderwijs

Ad Vos en Monique Fluitsma vormen het collegiaal bestuur van PIT kinderopvang & onderwijs. Zij vertellen over hun redenen voor de fusie en de vorming van integrale kindcentra en hoe zij inhoud geven aan hun gezamenlijk bestuurschap.

ppt, 1,1 Mb ]

Mustapha Igozoul, beleidsadviseur/trainer/ontwikkelaar bij Servicepunt Schoolmaatschappelijk Werk Rotterdam

In Rotterdam is er op het merendeel van de basisscholen een voorschool met een vve-aanbod. Voor- en vroegschool werken intensief samen. Maar dat is niet alles: er zijn schoolmaatschappelijk werkers én voorschools maatschappelijk werkers verbonden aan elke locatie. 

ppt, 0,7 Mb ]

 

 

Keynote Claire Boonstra: terug naar de basis

Waarom kent het primair onderwijs zo’n lange zomervakantie? Waarom iedere dag naar school als je overál kan leren? Waarom toetsen? Claire Boonstra legt haar publiek op de landelijke IKC-dag er een paar voor uit haar onderzoek Operation Education. De antwoorden stammen vaak uit een ver verleden en zijn soms ronduit lachwekkend. Bekijk de Keynote helemaal (50 minuten). 

LINK: https://www.youtube.com/watch?v=XQIL4nWdD-8  [youtube]

Nieuw boekje

Een nieuw praktisch boekje! Als hulp en inspiratiebron. Over werken aan en in een kindcentrum. Juist voor hen die dagelijks werken voor kinderen.
Bestel het hier.

Columns van Job

09 juli 2018
25 april 2018

Op de kaart

kaart van alle Brede Scholen en IKC's. Staat u er al bij?

Twitter (breed}!

{Breed}, tweewekelijks in uw mailbox! U kunt zich hier aanmelden.

javhide.com sexsut.com