Sport en de brede school in Tilburg

14 november 2005

Het aantal sportactiviteiten op Tilburgse brede scholen is groot. Dat is onder meer te danken aan de stichting Bots, een spin in het web van de Tilburgse sport.

Bots staat voor Bureau Ondersteuning Tilburgse Sport. De stichting ondersteunt de Tilburgse amateursport in de breedste zin des woords en is vijftien jaar geleden in het leven geroepen door de gemeente Tilburg, de Tilburgse Sportraad en stichting Sportservice Noord-Brabant. Drie pijlers van Bots: Jeugd in Beweging (voor jeugd en jongeren), Aangepast Sporten (voor mensen met een beperking) en Ouderen in Beweging (voor 55-plussers).

We praten met Jacq de Wilde, directeur van Bots, over de eerste pijler, in het bijzonder over Bots' jeugdactiviteiten in relatie tot de brede school.

"Tilburg is een arme stad", zegt De Wilde. "En een stad waar ook nogal wat bewegingsarmoede is. Er zijn grote groepen Antillianen en Somaliërs en natuurlijk ook Turken en Marokkanen. Wij proberen het accent te leggen op de groepen waar een bewegingsimpuls het hardste nodig is, jonge allochtonen zijn dus een belangrijke doelgroep." Omdat de brede scholen in Tilburg voornamelijk in de achterstandswijken gevestigd zijn, lag samenwerking voor de hand. Dat gebeurde dan ook. "Veel scholen hadden geen vakleerkracht, de Bots-kracht organiseerde in het begin de naschoolse activiteiten. Het grote voordeel was dat de samenwerking vanaf de basis ontstond."

Een ander voordeel van Bots is het grote netwerk van de stichting. Van instanties die met sport te maken hebben, tot verenigingen en mensen die bij jeugdsportactiviteiten kunnen assisteren, zoals de studenten van de ROC-opleiding sport & bewegen en studenten van de sporthogeschool.

Dankzij de samenwerking met Bots werd het mogelijk de bredeschoolsportactiviteiten te laten aansluiten bij de andere jeugdsportactiviteiten in de stad. Nóg een groot voordeel, vindt De Wilde: "Wij organiseren ook de vakantietoernooien en de buurtsport. Vroeger kwam het weleens voor dat scholen niet meededen aan een badmintontoernooi omdat de kinderen nog nooit gebadmintond hadden. Dat is nu niet meer aan de hand. Met de verenigingen samen organiseren we kennismakingscursussen."

Bots heeft er zo'n 75. Van atletiek tot zwemmend redden en alles ertussenin. De toernooien van dit jaar: o.a. zwemmen, korfbal, atletiek, handbal, voetbal en tafeltennis. De buurtsport omvat activiteiten als een basketbalclinic, een straatvoetbaltoernooi, of een skate-a-way.

Als gevolg van het succes werd Bots op een gegeven moment door Onderwijszaken gevraagd of het niet meer kon doen voor het bredeschoolonderwijs. De middelen waren er. In het afgelopen jaar organiseerde Bots zodoende 800 lessen gegeven op brede scholen. Ze zijn razend populair. "Het grote geheim is dat de lessen heel anders worden ervaren dan de lessen op school. We doen veel trendy sporten. Streetdance bijvoorbeeld."

Iedereen tevreden? Niet helemaal. Het jongerenwerk ervaart het sportwerk van Bots soms als concurrentie. "Dan organiseert men bijvoorbeeld zijn eigen toernooitje. Ik denk dat het moeizame vooral te maken heeft met de andere cultuur van welzijn. Hoewel dat ook weer niet overal opgaat. Het hangt af van de persoon met wie je te maken hebt."

Goed nieuws tot slot. De vakleerkracht wordt in ere hersteld. Uitstekend, vindt De Wilde. "Met hem of haar gaan we nu ook samenwerken. Dwarsverbanden tussen binnenschoolse en buitenschoolse sport zijn hartstikke belangrijk. En het voordeel voor de vakleerkracht is dat die er niet alleen voor staat. Deze week tekenen we een convenant waarin de samenwerking voor drie jaar wordt bekrachtigd."

Tips van Jacq de Wilde:

• Begin niet te groot. Zorg dat je kunt waarmaken waar je voor staat.
  • Groei als je klanten daarom vragen. Tuig niet alvast je organisatie op.
  • Houd er rekening mee dat je een lange aanlooptijd nodig hebt. Zorg dat niet iedereen al na drie maanden van alles verwacht. Snel resultaat is vaak ook snel weg als de middelen wegvallen.
  • Laat wat van je zien en horen. Als mensen merken dat je het goed doet, komen ze vanzelf, en gaan ze je niet als concurrent zien.

Stichting Bots
Stappegoorweg 1