Kinderopvang massaal aanwezig op congres

17 augustus 2006

In een vol congrescentrum in Driebergen spraken ruim 200 mensen elkaar over de “Toekomst van de voor- en naschoolse opvang”. Met 2 deelnemers uit het basisonderwijs was deze groep duidelijk ondervertegenwoordigd.

De sprekers op het door Elsevier georganiseerde congres stellen één boodschap centraal: speel op de integratie met het basisonderwijs in, er is u weinig tijd gegund!
Onder voorzitterschap van Jeugdjournaalpresentator Jeroen Kramer worden accenten gelegd en adviezen meegegeven. De belangrijkste:

• Peter Notten van de MO-groep verwacht van iedereen een pedagogische visie, samen met de basisschool te ontwikkelen. Vaak zal blijken dat centra voor kinderopvang hier een voorsprong hebben t.o.v. de basisschool waar zo'n visie volgens de aanwezigen vaak ontbreekt.
  • De behoefte aan opvang zal sterk groeien. Onderzoeken die het tegenovergestelde beweren houden geen rekening met marktwerking: niemand dacht er aan op vakantie naar Cuba te gaan, totdat Martinair dagelijks naar Cuba ging vliegen, inmiddels met volle vliegtuigen. De les: goede kinderopvang genereert de vraag naar meer goede kinderopvang.
  • Gjalt Jellesma van ouderorganisatie BOinK is het meest uitgesproken: “Natuurlijk zijn er beren en valkuilen, maar houdt op met zeuren en ga aan de slag. Doe wat nu mogelijk is en overwin problemen die je misschien(!) tegenkomt.”

Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijsbond (Aob) benadrukt dat partijen met elkaar aan tafel moeten, op basis van begrip, respect en het besef dat Kinderopvang en Basisschool complementair aan elkaar zijn. Maar, er is ook sprake van enige terughoudendheid bij het onderwijzend personeel. De rommel in de lokalen 'the morning after kinderopvang' zijn de leerkrachten een doorn in het oog. De zaal ontploft: zie je wel, we worden niet voor vol aangezien!
De meer dan levendige discussie bevestigt haar standpunt.

Tijdens de workshops blijkt dat de uitvoering van de motie Van Aartsen-Bos ook de sector kinderopvang overvalt. Sommigen zijn goed voorbereid, anderen verkeren nog in shock en zijn zoekende. De slotspreker houdt iedereen voor dat de struisvogel ook hier niet zal overleven. De motie is geen losse flodder, het is een Europese ontwikkeling die niet meer tegen te houden is. Duitsland, Denemarken en Engeland liggen lichtjaren voor op Nederland en we gaan die achterstand in korte tijd (verplicht) inlopen.

Kinderopvang massaal aanwezig op congres

17 augustus 2006

De meer dan levendige discussie bevestigt haar standpunt.