Meer informatie over LOL.

Foto: KidZlab.nl

Bang in het begin
Ook de leerkrachten vonden techniek in het begin maar eng. Op de scholen die meededen aan de pilot – na de Nieuwe Kring waren dat nog acht basisscholen – vonden de leerkrachten het bijvoorbeeld lastig om te bedenken hoe ze kinderen onderzoeksvragen kunnen laten stellen. Dat ís ook lastig, zegt Kemmers. “Het is heel belangrijk dat docenten kinderen veel laten praten. Daar zijn andere vaardigheden voor nodig. Bovendien hadden ze geen idee welke kant het zou opgaan met dat levensecht leren, en hebben ze geen technische achtergrond. Daarom kregen ze drie dagen training. Onder meer over een serie kant-en-klare lessen. Toen ze daarmee aan de slag gingen, raakten ze stuk voor stuk enthousiast. Ze leerden samen met de kinderen.”

Pierre Kemmers werkt tegenwoordig voor de Stichting Leerplan Ontwikkeling, SLO. Ook daar houdt hij zich bezig met techniek.

‘Kinderen zonder techniekles komen iets tekort’

Foto: KidZlab.nl

Techniek in de klas is een achtergebleven gebied. Hartstikke zonde, vindt LOL-ontwikkelaar Pierre Kemmers. ‘Juist op de brede school zijn de mogelijkheden groot.’

LOL staat voor leren onderzoekend en ontwerpend leren. Pierre Kemmers is een van de grondleggers van het project. Toen hij LOL ontwikkelde werkte hij nog bij het Amstel Instituut van de Universiteit van Amsterdam. LOL is een gezamenlijk project van het Amstel Instituut en NEMO, het Amsterdamse science center. Het project zorgt voor leuk én verantwoord natuur- en techniekonderwijs in de klas, met de nadruk op onderzoekend leren.
Onderzoekend leren in het basisonderwijs?
“Absoluut!”, zegt Kemmers, die van huis uit vakdidactisch natuurkundige is. “Dat kúnnen kinderen. Ze kunnen het zelfs veel eerder dan je denkt. Hoe jonger hoe meer ze een onderzoekshouding hebben. Het huidige onderwijs leert die houding alleen maar af. Niet voor niets loopt er op de Nieuwe Kring, de brede school waar ik het project heb getest in groep 3 t/m 6, nu ook een voorprogramma: Talentenkracht, een project voor techniek met peuters.”

Opbloeien
Kemmers wil niet klagen, maar vindt eigenlijk dat het onderwijs nogal tekortschiet als het gaat om techniek. “Techniek biedt zo’n andere leeromgeving. Je spreekt er andere kinderen mee aan dan met alle andere lessen of activiteiten. Ik heb meegemaakt dat dyslectische kinderen er helemaal door tot bloei kwamen! Maar ook andere kinderen, LOL is zo ingericht dat ook talige kinderen ermee uit de voeten kunnen. Dat komt door de onderzoekende houding die ermee wordt gestimuleerd.”

Typisch brede school
Kinderen die nooit iets met techniek mogen doen, doe je dus tekort. “Die missen echt iets. Bovendien is er zonder technieklessen straks niemand meer geïnteresseerd in een studie techniek. Het is daarom écht zonde als een school niets met natuur en techniek doet. Dat geldt helemaal voor een brede school. Onderzoekend leren is gewoon typisch brede school!”
Een brede school heeft er ook de tijd voor, vindt Kemmers. “In de buitenschoolse activiteiten kun je de kinderen concrete ervaringen laten opdoen, je kunt dingen met ze ondernemen die in de gewone lessen niet zo gemakkelijk kunnen. Naar de brugwachter gaan, het bos in of naar het techniekmuseum. In de gewone lessen kun je er dan op voortborduren.”
Tijdens zijn eerste pilot ging Kemmers onder andere naar het NEMO, het Amsterdamse science center. “Daar staan menselijke embryo’s. Ouders dachten dat dat shockerend zou zijn voor de 6- tot 8-jarigen. Maar die vonden ze alleen maar interessant. De kinderen vergeleken de embryo’s met de ontwikkeling van de plant – iets wat ze net in de klas hadden gehad.”

Onderzoekend leren-expert Pierre Kemmers