Kindertop: Kabinet trekt extra geld uit voor jeugd en onderwijs

8 juni 2007

Staatssecretaris Dijksma (Onderwijs) en minister Rouvoet (Jeugd & Gezin) hebben woensdag 6 juni 2007 tijdens de drukbezochte en geslaagde Kindertop in Hilversum concrete toezeggingen gedaan. “Alle kansen voor alle kinderen”, aldus Rouvoet.

Gemeenten krijgen van staatssecretaris Sharon Dijksma bijna 100 miljoen euro extra voor onderwijs. Meer dan de helft van dat bedrag is bedoeld voor het ‘spelenderwijs’ wegwerken van taalachterstanden bij jonge kinderen. Daarnaast zal ze ‘de BredeSchool de komende jaren ongelooflijk ondersteunen’. Minister Rouvoet trekt 440 miljoen euro uit voor de realisatie van Centra voor Jeugd en Gezin in heel Nederland. Binnen vier jaar moet elke gemeente, te beginnen met de grote steden, zo’n centrum hebben. De centra richten zich op kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar en worden gevestigd in consultatiebureaus, scholen en andere gezondheidscentra. Ouders kunnen hier terecht met al hun vragen over opvoeding.

Rouvoet  en Dijksma benadrukten tijdens de Kindertop dat er veel goed gaat met kinderen en er veel positiefs is te melden. “Waar het goed gaat, moeten we dat vooral zo houden. Uit een recent Unicefrapport blijkt zelfs dat de gelukkigste kinderen van de wereld in ons land wonen. Maar er zijn ook grote problemen. Kindermishandeling bijvoorbeeld. De omvang van dat probleem was ons tot voor kort niet bekend.”

De minister vindt dat de tijd van vrijblijvendheid voorbij is wanneer het echt fout gaat met kinderen. “Er zijn jongeren die problemen hébben en jongeren die problemen géven. Die groepen naderen elkaar steeds meer. Natuurlijk zijn de ouders het eerst verantwoordelijk voor de opvoeding van hun kinderen, maar in ernstige gevallen moeten we proberen achter de voordeur te komen om in te grijpen. Ouders willen zelf ook dat de problemen met hun kinderen worden opgelost, maar kunnen vaak niet.” Volgens Dijksma wordt ‘meer samenwerking tussen onderwijs en jeugdzorg een van de speerpunten van beleid´. “Kinderen worden kapotgemaakt door het systeem van versnippering. Er wordt gesleept met kinderen. Dat moet anders, bijvoorbeeld door een schild van jeugdzorg om het onderwijs te bouwen.” Ze vindt dat daarbij een grote rol is weggelegd voor de BredeSchool, omdat die ‘verbindingen legt tussen het onderwijs en de Centra voor Jeugd en Gezin.

Kinderen kunnen volgens minister Rouvoet niet meer zoekraken, wanneer ze bijvoorbeeld verhuizen. “Er komt voor ieder kind een elektronisch dossier dat toegankelijk is voor alle betrokkenen in de jeugdzorg. Begin volgend jaar zijn deze dossiers beschikbaar, een jaar later moeten alle consultatiebureaus er mee werken.”

Klik hier voor een videoimpressie afkomstig van de website van het ministerie voor Jeugd en Gezin.

Zie ook: Kindertop: Brede Scholen bepalen zelf hoe ze eruit zien

Kindertop: Kabinet trekt extra geld uit voor jeugd en onderwijs