Levensecht leren in het Voortgezet Onderwijs

Ine Spee, Wilbert Seuren, Levensbreed leren

Brede scholen in het voortgezet onderwijs en integraal jeugdbeleid

Dit nieuwe rapport over de brede school in het voortgezet onderwijs beschrijft onder andere drie praktijkvoorbeelden.

De complete ondertitel van Levensbreed leren luidt: Brede scholen in het voortgezet onderwijs en integraal jeugdbeleid. Het rapport is dan ook de neerslag van de ‘Expertmeeting brede school en integraal jeugdbeleid’, die KPC in 2002 organiseerde. Maar het is ook meer. Levensbreed leren schetst de contouren van de brede school nieuwe stijl. Een school waar de grens tussen formeel leren en informeel leren zijn vervaagd, en waar kinderen en volwassenen levenslang en levensbreed kunnen leren. Met dat laatste wordt een netwerk van ‘leerarrangementen’ bedoeld. Je leert niet meer op school, maar met de school. Allerlei niet-schoolse organisaties, zoals de jeugdzorg, sportverenigingen en vrijwilligersorganisaties, dragen een steentje bij. Levensbreed leren werkt het idee uit in vier modellen.

De auteurs Ine Spee en Wilbert Seuren beschrijven drie voorbeelden van scholen waar de nieuwe aanpak al enigszins lijkt te lukken: het Schoolhuis van het Etty Hillesum Lyceum in Deventer; de trajectorganisatie Ventura in Etten-Leur e.o. (hoewel hier alleen een ondernemingsplan wordt beschreven); en het Tienerhuis van het Jan van Brabant College in Helmond.

In het Schoolhuis is er voor de 700 12- tot 14-jarigen een thuis gemaakt waar leerlingen dagelijks terecht kunnen. Ze bepalen zelf wat er gebeurt; een jongerenwerker is coördinator.

Het rapport sluit af met knelpunten en tips, en een literatuurlijst.

Uitgave: KPC Groep/2003, Den Bosch, 46 pags, € 9,65.

Klik hier om direct te bestellen. (Downloaden kan eventueel ook via de website)