Nieuwe brochure voor- en vroegschoolse educatie

26 oktober 2005

Dat het noodzakelijk is kinderen met een dreigende achterstand vroeg te helpen, is duidelijk. Dat dat in de praktijk vaak lastig is, ook. De brochure 'Eerst de taart' biedt hulp.

Na een periode van experimenteren, valt de VVE (voor- en vroegschoolse educatie) sinds vorig jaar onder het gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid (GOA). Er is geld uitgetrokken om te zorgen dat in 2006 de helft van alle doelgroepkinderen bereikt is. Maar hoe doe je dat?

Omdat veel gemeenten tobben met die vraag, en het dus handig is om van elkaar te leren, heeft het Transferpunt Onderwijsachterstanden een brochure samengesteld met verhalen uit Arnhem, Breda, Lelystad, Almere en Oss. Er valt bijvoorbeeld in te lezen hoe in Breda de VVE aansluit bij de 0-6 netwerken in de wijken.

De brochure eindigt met tien adviezen. Advies nr. 1: 'Eerst de taart - investeer in de basisfunctie van het peuterspeelzaalwerk.'
Het komt erop neer dat peuterspeelzalen geschikt moeten zijn voor het vve-beleid. Dat klinkt als een waarheid als een koe, en dat is het ook. Maar daarom blijft het nog wel waar: als de peuterspeelzalen draaiende worden gehouden door vrijwilligers of mensen die niet voldoende opgeleid zijn, is het nodig eerst te investeren in professionalisering. Die slagroom komt dan later wel.

Elise Schouten, Eerst de taart. Het bestrijden en voorkomen van onderwijsachterstand; voor- en vroegschoolse educatie in het gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid 2002-2006; Uitg. Transferpunt Onderwijsachterstanden Den Haag 2003; €10,61. Te bestellen bij LCO Veghel, www.lcowijzer.nl. De brochure is ook hier te downloaden.